Till toppen
Nybro VikingsNybro
Vikings IF

Supporterspelaren

133010 kr

200000 kr

Vill du handla i Vikingsshoppen? Den är öppen under kansliets öppettider samt matchdagar! Varmt välkommen!
Kim Ahlqvist: ”Att få vinna något är ingen självklarhet”

Kim Ahlqvist: ”Att få vinna något är ingen självklarhet”

Publicerat

Det är en illa dold hemlighet att våra juniorlag under många, många år låg klämda mellan representationslag och U-lag. Juniorlagen fanns, men ingen lade särskilt mycket tid eller resurser för att de skulle ha möjligheten att växa. Växa som individer. Växa som lag. Klubbledningen skämdes över hur detta hanterats av klubbledningen själva över så lång tid.

Det krävdes förändring. Snabbt.

Den 28 maj 2021. Alltså för snart två år sedan lanserade Nybro Vikings en nysatsning för föreningens båda juniorlag. I en tid då vi knappt hade spelare att genomföra våra matcher i J18 och J20 presenterades Jonny Ågren som ny huvudansvarig för föreningens J-lag med fokus på J18. Andreas Holfelt presenterades som ny huvudtränare för föreningens J20.

”Nybro Vikings ska förbättra juniorverksamheten och är i slutfasen med en långsiktig plan för det. Det är steg för steg som ska tas. Ett viktigt ledord i Nybro Vikings är långsiktighet”,
Text på hemsidan i samband med att satsningen presenterades.

Vidare beskrevs hur det på ett nytt sätt kommer bli fokus på den individuella utvecklingen tillsammans med en mer tydlig spelmodell att samlas kring. Det var många delar som skulle falla på plats men vi hade tid på oss – långsiktighet var vårt ledord.

Nu hade Nybro Vikings två oerhört kompetenta tränare till att leda varsitt lag. Två tränare med ett stort förtroende i Hockeysverige och inte minst i den egna spelargruppen. Två nycklar som nu skapade framtidstro i föreningen.

Tillsammans med föreningens U- och J-ansvarige Niklas Gottschlich har de arbetat oupphörligt med att skapa ett starkt och vinnande J18 respektive J20. Numerären har förstärkts. Spelarna har utbildats. Som lag har de kommit samman.

Under resans gång har J18:s ledarstab också förstärkts med Nicklas Vikström som assisterande tränare.

Nybro Vikings har idag en professionell organisation kring våra juniorlag. Våra materialare Johan ”Fedon” Fredriksson (J20) och Magnus Edvardsson (J18) säkerställer alltid att killarna har bästa möjliga förutsättningar till att göra ett bra jobb på isen. Våra lagledare Annica Pettersson (J20) och Sofia Dabäck) är lagledarna som håller ordning och reda.

Två år har passerat sedan satsningen på föreningens juniorlag lanserades.

Idag, måndagen den 13 mars är jag oerhört stolt över vad som åstadkommits i våra lag under dessa två år.

J20 har gjort en riktigt bra säsong där de tog sig vidare till Juniorettan vilket motsvarar representationslagets Allettan. Ett stort fall framåt som lovar otroligt gott för framtiden.

J18 avancerade på söndagskvällen från J18 Division 2 till landets näst högsta serie – J18 Division 1. Detta efter att ha vunnit grundserien, slutspelsserien och slutligen kvalserien. En fantastisk prestation som de ska hyllas för och belönas för.

Att vinna något och få avancera i ett seriesystem är få förunnat. Det är långt ifrån alla som får vara med om det i sina karriärer. Att komma samman som grupp, få känna den där speciella känslan att allt man gjort under året tillsammans har gett detta resultat. Det är en speciell känsla. Att vinna något är ingen självklarhet. Men dessa killar kommer bära med sig detta för resten av sina liv, det är jag helt säker på.

”Spela utan press”, lär de ha fått höra många gånger. Men när man är ett vinnande lag som vunnit grundserie, slutspelsserie och omedelbart tog serieledning i kvalserien så är man ett jagat lag, ett pressat lag. Så som killarna hanterade den pressen visar på en god lagsammanhållning och kvalité. Ett starkt ledarskap.

Att vi nu har ett J18 i Division 1 är viktigt för hela föreningen. ”Glappet” mellan J och A-lag kommer på sikt att minska om vi lyckas utveckla våra egna produkter och attrahera skickliga hockeyspelare utifrån. Att vi nu har ett J18 i Division 1 innebär också att dessa killar blir äldre och så småningom når J20 – vilket bör innebära en högre nivå även i detta lag.

Man brukar säga att man alltid kan bli några procent bättre. Men idag, dagen efter avancemanget för vårt J18 – och när vi summerar J20-lagets prestationer den här säsongen så ska vi sträcka på oss. För det har varit en sjuhelsikes bra säsong. Vi har två juniorlag att vara otroligt stolta över.

Tack för en helt fantastisk säsong. Nu tar vi nya tag mot nästa!

Kim Ahlqvist
Klubbdirektör, Nybro Vikings IF