Till toppen
Nybro VikingsNybro
Vikings IF

Supporterspelaren

48546 kr

200000 kr

Ordförande Ahlqvist har ordet

Ordförande Ahlqvist har ordet

Publicerat

De senaste åren har ett omfattande arbete skett i Nybro Vikings ekonomi. Föreningen kan stolt konstatera att vi har gått från ett berg av skulder till att nu, inför verksamhetsåret 2020/2021, ha ett eget kapital på drygt 900 000 kr. I det arbetet har enskilda privatpersoner, näringsliv och många andra varit starkt bidragande till. Men när vi nu blickar framåt kan vi konstatera att vi går in i den troligtvis tuffaste säsongen i Nybro Vikings 75-åriga historia.

Det här är inte vad vi hade tänkt oss när vi började fundera och planera över hur vi ska kunna fira vårt 75-årsjubileum. Vem hade kunnat föreställa sig att den värsta pandemin i modern tid skulle bryta ut och ställa världen upp och ned. Under våren har skolor stängt, gymnasieelever undervisats hemma, distansarbete är mer regel än undantag och företag har varslat. En enklare förkylning skapar oro så väl hos sig själv som hos sina anhöriga.

Världen är sig inte lik. Liljas Arena är sig inte likt. Nybro Vikings är sig inte likt.

När vi klev in i den här försäsongen gjorde vi det med maximalt 50 personer på läktaren mot Mörrum. Mot normala 600-700 personer en träningsmatch förra säsongen. Våra supportrar som sjunger fram laget till nya segrar match efter match, hemma som borta, fanns inte där i samma utsträckning som tidigare, av förklarliga skäl. Vår sittplatsläktare som brukar elda på killarna på isen finns inte heller de där. Kraften i Liljas Arena är inte vad den brukar.

Världen är sig inte lik. Liljas Arena är sig inte likt. Nybro Vikings är sig inte likt.

För ett år sedan hade vi firat segrar i Liljas Arena tillsammans vid den här tiden. Vi hade bland annat visat att Nybro Vikings just då var lite bättre än nyblivna SHL-laget IK Oskarshamn inför en nästintill fullsatt Liljas Arena. Fabian Ilestedt hade mycket glädjande anlänt efter ett tryout-kontrakt med AIK, Marcus Mellström skrek ut att han skulle slänga på sig matchtröjan och sjunga fram Vikings till en seger mot Kalmar HC. Vi hade precis släppt biljetterna till den första halvan av grundserien. I år är läget annorlunda.

Världen är sig inte lik. Liljas Arena är sig inte likt. Nybro Vikings är sig inte likt.

Just nu talar man om ett tak på 500 personer i arenan inklusive funktionärer, spelare, ledare vaktmästare etc. Det innebär drygt 400 platser för publik. Det innebär glädjande för oss alla att våra säsongskortsinnehavare kommer få se ishockey i Liljas Arena. Men samtidigt som vi gläds finns det en baksida. Det gör ju oftast det. Säsongskorten är betalda sedan ett halvår tillbaka och en av de största intäktskällorna under säsong är just matchbiljetter, lösbiljetterna.

Ovanstående innebär för oss i Nybro Vikings att vi i princip inte kommer kunna sälja några matchbiljetter eftersom vi kommer ha nått maxtaket gällande publik redan i ett tidigt skede. En normal match inbringar cirka 100 000 kronor i vinst för föreningen. Nu kan vi landa på 10 000 kronor eller i bästa fall uppemot 30 000 kronor om vi får sälja omkring 100 matchbiljetter också. Det är ett inkomstbortfall på 70 000-90 000 kronor per match. Under en grundserie är detta närmre 1 000 000 kronor. I ett värsta läge fortsätter detta också efter nyår med ytterligare väsentliga intäktsbortfall.

Världen är sig inte lik. Liljas Arena är sig inte likt. Nybro Vikings är sig inte likt.

Det kommer ju vara fler tittare på webbsändningarna och Nybro Vikings kommer öka sina intäkter via Pay per view, tänker många vet jag.

Så är dessvärre inte fallet. I och med att ligaorganisationen Hockeyettan sålt ljud- och bildrättigheterna till ATG/Kanal75 är det ATG/Kanal75 som får intäkterna i samband med webbsändningarna. Det innebär således att vi inte få mer i ersättning för våra sändningar om det är 4 000 som tittar på en match än om det vore 82 personer. Åtminstone inte i det initiala läget. Det kommer naturligtvis komma en utbetalning från Hockeyettan av de pengar de erhåller från ATG/Kanal75 men hur mycket det är har vi tyvärr inga uppgifter om i dagsläget. Det enda vi vet är att de som har mer publik och flest startade ”strömmar” kommer få en något högre intäkt. Men detta innebär att vi fått göra en försiktig kalkyl. Vi vågar inte gissa. Jag vill dock betona att Nybro Vikings i sak är positiva till Hockeyettans avtal med ATG/Kanal75 men ser också utmaningar i det just denna säsong.

Som styrelseordförande i Nybro Vikings tar jag ansvar.

Nybro Vikings styrelse har sammanträtt vid flera tillfällen under sommaren och detta har fortsatt in på hösten. Vi har arbetat utifrån två perspektiv: Dels utifrån att ha en realistisk budget med något högre publikintäkter än vad det ser ut att bli men också utifrån att ha en ”worst case-scenario-budget”. Och vi befinner vi oss närmre det sistnämnda idag. Nybro Vikings styrelse har tagit ansvar i en tid som inte liknar någon annan och sett över kostnader och intäkter. Vi har tagit bort kostnader och skapat intäkter. Vi har skaffat oss en verktygslåda över åtgärder som kan behöva genomföras om läget blir värre än vad det är idag. Vi har lagt hundratals timmar i Liljas Arena för att förbereda oss inför säsongen som ligger framför fötterna. Vi har lagt hundratals timmar på att se lösningar i de många utmaningar vi står inför.

Vi har mycket positivt på gång i föreningen som förhoppningsvis är intäktsbringande. Men det kommer krävas hårt arbete från styrelse och hela vägen ut i lagen. Det här klarar vi enbart av med ett gemensamt kraftarbete. Det här klarar vi enbart av om vi lägger prestigen bakom oss, kavlar upp ärmarna och blickar framåt tillsammans.

Därför väljer vi att vara transparenta i vår kommunikation med dig som supporter till Nybro Vikings och dig som företagare och sponsor till Nybro Vikings. Vi vill att alla ska förstå att den här hösten och vintern som väntar inte är lik någon annan. Vi kommer behöva er hjälp. Er hjälp med att fortsätta hålla intresset för ishockey i kommunen på topp. Er hjälp med att ta fram goda idéer – och verkställa. Er hjälp med att säkra att det spelas hockey i Liljas Arena denna vintern och många vintrar framöver.

Detta våra Vikingsvänner sammantaget betyder att vi har en tuff säsong framför oss. Men vi ska ge er alla ett löfte. Vi – jag –  kommer arbeta stenhårt för att hitta nya sätt att möta framtiden. Vi hoppas att ni alla, som har möjlighet att bidra hjälper oss i detta.

Slutligen vill jag lyfta fram vårt representationslag som vi tror mycket på. Vi har en stark trupp och en god organisation runt laget. Vi fortsätter också med två juniorlag, J-18 och J20, vilket värmer i hjärtat. Också här har vi en stark och bra organisation kring laget. Vi har en ungdomshockey med barn i de allra flesta årskullar vilket lovar gott inför framtiden. Med skickliga ledare och barn med framtiden för sig. Vi har också vårt samhällsprojekt Fair Future som lanserades för en dryg månad sedan som vi hoppas ska göra stor skillnad för våra barn och ungdomar i regionen. Och redan nu till helgen kommer hela styrelsen och kansliet att arbeta med värdegrunden och inkludering i fokus. Det är viktigt!

Tack!

Kim Ahlqvist, Styrelseordförande Nybro Vikings IF