Till toppen
Nybro VikingsNybro
Vikings IF

Supporterspelaren

11801 kr

200000 kr

Mellström: ”Ska ha på mig matchtröjan när vi möter Kalmar”

Mellström: ”Ska ha på mig matchtröjan när vi möter Kalmar”

Publicerat

Han är omnämnd som en av regionens största hockeyprofiler. Vi känner till honom som en hårt arbetande forward med hjärtat på rätta stället för klubben. Med sina 375 matcher i Nybrotröjan och tio säsonger i klubben har han gjort sig ett namn väl värt att uppmärksamma nu när han valt att avsluta karriären. Under försäsongen tog vi en pratstund med före detta lagkaptenen Marcus Mellström om kärleken till hockeyn i Nybro, om den nya utmaningen och om det tunga beskedet.

Hej Marcus! Hur är läget med dig och hur har din sommar varit?

– Det är bra med mig, det rullar på med jobbet. Jag har haft lite semester i början av sommaren, då jag och min sambo var i USA. Tidigare år har jag inte haft möjlighet att ta en längre semester på grund utav hockeyn, så det var härligt!

Har beslutet om att avsluta karriären landat och sjunkit in?

– Det var självklart inget lätt beslut att ta. Jag visste redan i början av förra säsongen att det var ett beslut som jag skulle komma att behöva ta. Jag ville inte tänka på det där och då, men beslutet kom ju ofrivilligt. Jag landade i att avsluta karriären och fokusera på att göra färdigt mina studier. Jag känner att det har varit rätt beslut att ta.

I samband med beslutet och inför vilket som skulle komma att bli Marcus sista match, mot Kalmar HC, fick han det tunga beskedet att han under en längre tid har levt med sjukdomen celiaki. Det är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppen inte tål gluten, tarmen skadas och kroppen kan inte ta upp näringen i maten.

– Det var tungt att samma dag som jag skulle göra min sista match få reda på detta…det kändes ironiskt på något sätt och det blev inte det avslut som jag hade tänkt mig. Jag mådde dåligt mentalt i några veckor efteråt. Hur hade jag inte kunnat veta om detta, tänk om jag hade vetat, hade det ändrat min fysik och så vidare? Det var många frågor som jag ställde till mig själv. Nu har jag lagt om kosten och mår så mycket bättre rent fysiskt och kroppen är piggare. Det hade ju kunnat vara något som inte gick att bota eller göra något åt, den chansen har ju jag.

Det blir första sommaren som Marcus inte deltar i försäsongsträningen och är med laget när de samlas inför is- och säsongspremiär. På frågan om det är skönt att slippa försäsongsträningen svarar han:

– Haha både och.. fystesterna är väl inget jag kommer att ligga och gråta över. Annars så tränar jag lika mycket den här sommaren..jag mår bra av de rutinerna.

Det måste innebära mer fritid för dig nu, vad hittar du på för något?

– Jag har hittat en ny utmaning och har börjat på Crossfit. Jag vill ha nya mål och pusha mig själv.”

Vad har Nybro Vikings betytt för dig?

– Nybro har betytt så oerhört mycket för mig både som spelare och som person. Jag kände ganska snabbt efter att ha fått chansen på ett tryoutkontrakt att det var för Nybro jag ville spela. Det blev en kärlek till att representera mitt hem och den stad som jag vuxit upp i. Jag ville utvecklas och vinna men samtidigt göra det i en förening som jag bryr mig om.”

Vad har Nybrofansen betytt för dig och vad tänker du om att de i Aftonbladet av Mikael Mjörnberg blev utsedda till hockeyettans bästa supportrar förra säsongen?

– Det förtjänar de verkligen. Supportrarna har betytt jättemycket. De följer oss land och rike runt och i vårt och torrt. Som spelare i Nybro har man ett ansvar, här i Nybro är det inte ”bara” att man spelar i ett hockeylag, utan här följer en hel stad oss. Att ha mycket publik på hemmamatcherna ger dig som spelare extra energi. De lag som kommer till Liljas arena och spelare som vi möter tycker det är häftigt här i Nybro, det är alltid bra tryck och det blir därför en bra match.”

Har du något speciellt minne från din tid i Vikings?

– Mina år har varit fantastiska, det har varit upp och ner, men jag skulle aldrig ha det ogjort. Det är svårt välja något specifikt minne från karriären. … kanske när klubben hade det som värst ekonomiskt, spelare lämnade och kontrakt bröts. Trots det lyckades vi ändå ta oss till playoff med det laget som vi hade, det var en häftig upplevelse och kunna bevisa att det går att ta sig rätt så långt med rätt inställning.”

Nu med lite perspektiv, hur var förra säsongen och för dig som lagkapten i stunderna av motgångar?

– Förra säsongen var underkänd, helt klart, det finns inga ursäkter. Vi kom inte upp till den nivån som vi vill vara på resultatmässigt. Man förstår besvikelsen hos supportrarna efter derbyförluster och efter hela förra säsongen. Som lagkapten försöker man hitta saker som behöver förbättras, men också lyfta det som var bra. Det är i tuffa tider som man bekänner färg och behöver varandra som mest. Vi nådde inte hela vägen med det, om jag ska vara ärlig.”

Hur mycket kommer vi att få se dig i Liljas Arena under matcherna?

– Jag kommer inte missa många matcher. Jag ska ha på mig min matchtröja nu när vi möter Kalmar. Förutom att gå på matcherna, tänker jag också ta ett steg in i föreningen och hjälpa till på ett hörn.

Om du får spekulera, hur tror du att det går för Nybro kommande säsong?

– Det ser spännande ut! Stommen som man har behållit och de spelare som har stannat kvar är viktiga killar. Nyförvärven har jag relativt bra koll på. Materialet finns där, sedan ska man få ihop rollerna och ett lag också. Jag tror definitivt på en Allettanplats.

Tack för pratstunden!

– Tack själv!

Text: Liselott Söderlund.